Teksti: Matti Välimäki

TOP 5 ikkunatrendit – Naantalin asuntomessut

Nämä Naantalin asuntomessujen viisi trendiä kaikki haluavat pian koteihinsa.

Valo. Naantalissa näkyi, että trendi, jossa ikkunoiden kokoa kasvatetaan, on voimissaan. Isot ikkunat tarjoilevat valoa kauniisti. Ne tuovat myös luonnon sisälle asuntoon. Ikkunateknologian kehittymisen ansiosta ikkunoiden kokoa on voitu suurentaa energiatehokkuudesta tinkimättä. Isojen ikkunoiden äärellä ei kärsitä vedosta.

Liukuvaa. Helppokäyttöiset lasiliukuseinät ja kahteen suuntaan avautuvat tuplalasiliukuseinät antavat valoa ja näkyvyyttä sekä liittävät ulko- ja sisätilat joustavasti yhteen. Myös lasitetulle parvekkeelle avautuva lasiliukuseinä laajentaa asuntoa ja tuo siihen uudenlaista avaruutta.

Minimalismi. Yksinkertaisuus puhuttelee. Naantalissa siitä todistivat esimerkiksi pelkistetyt, kapeat mutta korkeat, lähes lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat. Ne rytmittivät taitavasti talojen julkisivuja.

Kehykset. Kun ikkunasta avautuva maisema on kuin taulu, huomiota kannattaa kiinnittää myös raameihin. Ikkunanpuitteissa musta on ollut jo pitkään in. Sisäpuitteissa voidaan käyttää kuitenkin myös esimerkiksi puun eri sävyjä, jotka istuvat hyvin muuhun sisustukseen, vaikkapa huonekalujen pintoihin.

Funktionaalisuus. Ikkunoiden pitää olla energiatehokkaita, U-arvoihin panostetaan. Lisäksi omakotitaloalueillakin pitää nykyään kiinnittää huomiota mobiilidatan häiriöttömään liikenteeseen. Asian voi varmistaa antennilasilla, jossa lasielementin reunassa on lähes näkymätön antennikuvio. Se hakee mobiilisignaaleja ja levittää ne huoneeseen tasaisen viuhkamaisesti.

Tulossa pian: Suoja. Kun auringonpaahde ja pitkät hellejaksot yleistyvät, niin ohuet, osan auringonsäteistä blokkaavat Screen-kaihtimet estävät asuntoa kuumenemasta liikaa. Isoissa ikkunoissa voidaan käyttää myös erilaisia ikkunan ulkopinnan näkö- ja lämpösuojia. Maailmalla iso ilmiö on tulossa Suomeen.

Naantalin asuntomessujen ikkunatrendit löysi markkinointi- ja liiketoimintajohtaja Minna Keränen, PihlaPRO.