Tämän haluaisin tietää – Ikkunoiden tekninen kehitys

PihlaPROn asiantuntija vastaa: Miten vaatimukset ovat muuttuneet ja mitä pitää ottaa huomioon suunnittelussa?

Ikkunoiden tekninen kehitys on ottanut isoja loikkia, kun ikkunoiden U- ja g-arvot sekä ääneneristävyys ja turvalasimääräykset ovat tiukentuneet vuosi vuodelta. PihlaPROn asiantuntijat ovat suunnittelijan apuna projektin alusta lähtien.

Teksti: Matti Välimäki

Rakennusmääräykset ja erityisesti kiinteistöjen energiatehokkuusvaatimukset ovat tiukentuneet vuosi vuodelta. Tämä on vauhdittanut myös ikkunoiden teknistä kehitystä. Tilannetta kuvaa, että ikkunoiden U-arvon eli lämmönläpäisykertoimen minimitasoa on tarkistettu parissa kymmenessä vuodessa 1,7:stä 1,4:n kautta nykyiseen 1,0:aan.

Teknologinen kehitys on johtanut tänä aikana pinnoittamattomista pinnoitettuihin laseihin sekä eristelaseihin, joiden välissä on argon-täytekaasu. U-arvon ohella tärkeään rooliin on noussut ikkunan g-arvo eli aurinkoenergian kokonaisläpäisevyys.

Ikkunan g-arvo – viileää vai valoisaa?

Ikkunan g-arvo on hyvä esimerkki siitä, miten teknisiä arvoja ja ominaisuuksia pitää osata tulkita oikein. Kun etelä-länsisuuntaisissa julkisivuissa halutaan ehkäistä asuntojen liiallista lämpenemistä kesällä – ja välttää ehkä koneellisen viilennyksen tarve – kohteisiin valitaan mielellään ikkunoita, joissa on mahdollisimman pieni g-arvo. Toisaalta jos ikkunan g-arvo laskee alle 0,38:n, se vaikuttaa merkittävästi asunnon valoisuuteen. Mikäli g-arvo on 0,3, asuntoon pääsee vain 50 prosenttia tarjolla olevasta päivänvalosta.

Turvalasin käyttökohteet esitellään ikkunasuunnitelmassa.

Pääsuunnittelijan on hyvä myös muistaa, että hänellä on aina lopullinen vastuu siitä, että kohteessa on käytetty turvalaseja määräysten mukaisesti. Turvalasin käyttökohteet pitää esitellä ikkunasuunnitelmassa yksityiskohtaisesti.

Lisäksi ikkunasuunnitelmiin pitää kirjata esimerkiksi tuulenpaine korkeissa rakennuksissa. Tarvittavat tiedot löytyvät rakennussuunnitelmista.

Ikkunoiden äänieristys – muista desibelivaatimukset

Rakennuskohteelle määritellyt desibelirajat eli ikkunoiden äänieristävyys vaikuttaa myös ikkunoiden valintaan. Kiinteät ikkunat ovat avattavia ikkunoita huonommin äänieristettyjä eikä niillä voida saavuttaa yli 40 dB:n ääneneristysvaatimuksia.

Määräykset vaativat rakentajaa varmistamaan, että matkapuhelinsignaalit pääsevät kulkemaan rakennukseen. Asiaan joudutaan kiinnittämään erityishuomioita, koska pinnoitetut ikkunat ja energiatehokkaat rakennusmateriaalit blokkaavat usein signaalit.

PihlaPRO Antennilasi on tutkitusti toimiva ratkaisu kuuluvuusongelmiin.

Matkapuhelinverkon kuuluvuus voidaan varmistaa vaikkapa tekemällä julkisivuun eristeiden välissä kulkevat antennikanavat, mutta PihlaPROlla on ongelmaan yksinkertaisempi ratkaisu: PihlaPRO Antennilasi, joka on tutkitusti toimiva ratkaisu kuuluvuusongelmiin. Antennilasi on hiuksenhieno lasin pinnoitteeseen laserilla työstetty antennikuvio, joka helpottaa mobiilisignaalien kulkua ulkoa sisälle.

Arkkitehtien ja suunnittelijoiden kannattaa perehtyä mahdollisimman hyvin alan vaatimuksiin ja toisaalta teknologian mahdollisuuksin ja rajoihin. Mikäli ikkunasuunnitelmiin joudutaan tekemään myöhemmin isoja muutoksia, se voi olla työlästä ja kallista. Pahimmassa tapauksessa haluttua lopputulosta on jopa mahdotonta saavuttaa.

Toimiva ikkunaratkaisu on aina monen tekijän summa. Siksi PihlaPROn ammattilaiset kommentoivat mielellään ikkunasuunnitelmia jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kysymykseen vastasi:
Projektipäällikkö, rakennusarkkitehti
Mikko Niemi, PihlaPRO

Linkit täydentävän tiedon lähteille https://pihlapro.generodigital.com/ammattilaisille/tuotekortit/