SEINÄJOKI – LAKEA: Mäihä-puukerrostalo

Eskopuu Lakea Mäihä-puukerrostalo
Lakean Mäihä-puukerrostalo Seinäjoen asuntomessuilla 2016.

Puukerrostalo Mäihän asuntojen moduulit koottiin asennusvalmiiksi sisätiloissa

Seinäjoen asuntomessujen Mäihä-puukerrostalon rakennustapa on perinteiseen elementtitaloon verrattuna poikkeuksellinen. Talon asunnot on tehty yhdestä tai kahdesta moduulista, jotka koottiin tehtaalla sisätiloissa. Tontille toimitetuissa moduuleissa ikkunat ja ovet sekä kalusteet ja parketit olivat valmiina paikoillaan.

”Työmaalla ikkunoille tarvitsee tehdä ainoastaan loppupuhdistus”, talon rakennuttajan Lakean tekninen rakennuttaja Oiva Nyrhilä kertoo.

Tavarantoimittajilta nopeatahtinen moduulien kokoaminen vaatii ehdotonta täsmällisyyttä. Talon ikkunat ja ikkunaovet toimitettiin elementtirakentamisen vaatimassa tahdissa tehtaalle. Lakean laatu- ja toimituskriteerit olivat tiukat.

”Toimitusvarmuus, hinta ja laatu ovat meille syyt ikkunatoimittajan valintaan myös asuntomessukohteessa”, Oiva Nyrhilä kertoo.

Tasaista laatua pölyttömässä ja kuivassa ympäristössä

Mäihä on viisikerroksinen puukerrostalo, jonka seinät sekä asuntojen lattia- ja kattorakenteet on tehty ristiinliimatusta massiivipuulevystä eli CLT-levystä.

”Puu on paitsi akustiikaltaan miellyttävä, myös antibakteerinen materiaali”, Lakean rakennuttajakonsultti Jouni Liimatainen Jwoodista kertoo.

Puukerrostalon teollinen tuotantomenetelmä noudattaa laivateollisuudesta tuttua moduulijärjestelmää. Sen ansiosta voidaan taata korkean tason teollinen laadunvarmistus.

”Kuivassa ja pölyttömässä tuotantotilassa puuelementeistä kootut tasalaatuiset moduulit mahdollistavat hengittävät rakenteet ja terveellisen sisäilman tuleville asukkaille”, Liimatainen toteaa.

Rakennusaika puolittuu moduulitekniikalla

Lakean teknisen rakennuttajan Oiva Nyrhilän mukaan elementtirakentamisen työmaavaihe on nopea. Mäihän asuntojen moduulit koottiin säältä suojattuna kuivissa tuotantotiloissa Stora Enson talotehtaalla ja toimitettiin säältä suojattuna yksi kerrallaan rakennustyömaalle valmiina moduulina.

Viisikerroksisen Mäihän asuntojen moduulit asennettiin harjakorkeuteensa viidessä viikossa. Kokonaisrakennusaika on puolet perinteisen kerrostalon toteutusajasta.

”Puukerrostalon elementtien asennustöiden käynnistyttyä menee neljä kuukautta, kun asukkaat voivat muuttaa taloon sisälle”, Nyrhilä arvioi keskimääräistä rakennustahtia.

Mäihään toimitettiin vakiorakenteiset kiinteät ikkunat ja asuinhuoneistojen sisäänaukeavat puu-alumiini-ikkunat sekä ranskalaisten parvekkeiden sisäänaukeavat puu-alumiinirakenteiset ikkunaovet.

Vastuullista rakentamista

Asunto Oy Seinäjoen Mäihä on pohjoismaiden ensimmäinen PEFC-projektisertifiointikohde. Sen puutavara on varmistetusti peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. PEFC-sertifioidussa kohteessa puumateriaalin kulku läpi koko jalostusketjun tunnetaan. Rakennukselle myönnetään PEFC-sertifikaatti, kun riippumaton taho on varmistanut sertifioinnin vaatimusten toteutuneen projektissa.

Rakennusteollisuudessa kehitetään aktiivisesti keinoja lisätä kestävää kehitystä edistäviä käytäntöjä ja toimintatapoja. Me olemme myös aktiivisesti mukana ympäristösertifikaattien kehitystyössä, jotta Suomen suurimmaksi rakennusliikkeiden ikkuna- ja ovitoimittajaksi kasvanut tuotemerkki voi jatkossakin tarjota parhaat ikkuna- ja oviratkaisut kuhunkin tarpeeseen. Kannuksen tehtaan teollisen rakentamisen osaamiskeskus palvelee laajasti suomalaista rakennusteollisuutta.

Kannuksen tehtaalle on myönnetty ISO 14001 -ympäristöjärjestelmän sertifikaatti. PihlaPRO-ikkunoiden ja ovien energiatehokkuus on viritetty korkealle niin asuinkäytössä kuin tuotantovaiheessa. Ikkunoiden ja ovien valmistuksessa käytetään vesiohenteisia maaleja ja valmistusprosessissa hukataan mahdollisimman vähän puuta.

”Valmistusprosessi tuottaa minimaalisesti hävikkiä ja materiaaleista on kierrätettävissä 99 prosenttia”, hankintojen laatuvastaava Miika Sumela toteaa.

Asunto Oy Seinäjoen Mäihä on Lakean neljäs moduulielementeistä rakennettu puukerrostalo. Suomen toistaiseksi korkein puukerrostalo, Jyväskylän Puukuokka, on palkittu arkkitehtuurin Finlandian lisäksi Puuinfon myöntämällä vuoden Puupalkinnolla. Toimitimme ikkunat myös Puukuokkaan.

Ammattilaiskirjeestä lisää inspiraatiota omien kohteiden toteuttamiseen

Arkkitehdeille ja muille suunnittelu- ja rakennusalan ammattilaisille suunnattu uutiskirjeemme tarjoaa ajankohtaisia asiantuntija-artikkeleita, tietoa tuoteinnovaatioista ja -kehityksestä sekä mielenkiintoisia referenssikohteita.

Muita mielenkiintoisia referenssejämme