JOENSUU – JOENSUUN ELLI: Lighthouse Joensuu

Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Ellin rakennuttama Penttilänkulma 2 eli tuttavallisemmin Lighthouse on monella tapaa ainutlaatuinen kohde. Miltei 50 metriin kohoava talo on paitsi Suomen korkein puukerrostalo, myös ensimmäinen täällä rakennettu puukerrostalo, joka on jäykistetty jännetangoilla. Lighthousea onkin pidetty alusta asti edistyksellisenä projektina puukerrostalojen saralla ja se on herättänyt mielenkiintoa myös kansainvälisesti.

Kuva: Arcadia Oy arkkitehtitoimisto

Lighthousessa on 117 opiskelija-asuntoa, joiden koot vaihtelevat hieman alle kolmestakymmenen neliön yksiöistä hieman alle viidenkymmenen neliön kaksioihin. Asuntojen lisäksi puukerrostalosta löytyvät luonnollisesti perinteiset varastotilat, saunat ja pesutuvat, jotka on sijoitettu rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen.

Kuva: Arcadia Oy arkkitehtitoimisto

Puurakentaminen tukee kestävää kehitystä, sillä rakennusmateriaalina toimiva puu on jo kasvaessaan sitonut hiilidioksidia ja täten rakennus toimii hiilivarastona koko elinkaarensa ajan. Lighthousen rakentamiseen käytetyt puuosat sitovat hiilidioksidia määrän joka vastaa jopa 700 auton vuotuisia päästöjä.

Ikkunoissa Lighthousen vaatimuksia olivat matalat U- ja g-arvot (U-arvo < 0,80 W/m2K, g-arvo < 0,35) sekä 35dBA vaatimus ääneneristykselle lounaan, koillisen ja kaakon puoleisten julkisivujen ikkunoissa. Ikkunavalmistajan oli esitettävä todistus vaadittujen arvojen saavuttamisesta esitetyllä rakenteella.

Kuva: Arcadia Oy arkkitehtitoimisto

PihlaPRO toimitti Lighthouseen yhteensä 265 kpl MSE1-A-tyypin sisään-sisäänaukeavia puu-alumiini-ikkunoita. Ikkunoiden sisäpuite ja karmi on sormijatkettua, oksatonta mäntyä ja ulkopuite sekä karmin ulkoverhous puolestaan alumiinia. 

Rakennuttaja/Tilaaja:  Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli
Koko: Tilavuus: 18500 m³, Kerrosala: 5934,5 m²
Rakennesuunnittelu:  Joensuun Juva Oy
Sähkö- ja LVI-suunnittelu: Granlund Joensuu
Palotekninen konsultointi: Markku Kauriala Oy
Kolmas tarkastava osapuoli: KK-Palokonsultit Oy
Tietomallikoordinointi ja sisusustussuunnittelu: Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto
Urakoitsija: Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy
Puuosien toimittaja: Stora Enso

Ammattilaiskirjeestä lisää inspiraatiota omien kohteiden toteuttamiseen

Arkkitehdeille ja muille suunnittelu- ja rakennusalan ammattilaisille suunnattu uutiskirjeemme tarjoaa ajankohtaisia asiantuntija-artikkeleita, tietoa tuoteinnovaatioista ja -kehityksestä sekä mielenkiintoisia referenssikohteita.

Muita mielenkiintoisia referenssejämme