Kalasataman Newtonissa panostettiin energiatehokkuuteen myös ikkunoiden osalta

Kalasataman merelliseen ympäristöön rakentui upeat asuinkerrostalot, jonne PihlaPRO:n ammattitaito mahdollisti tyylikkäät ja toimivat ikkunat.

Merelliseen Kalasatamaan valmistui 2021 lopussa upea kolmen yhtiön asuinkokonaisuus. Lähellä palveluita ja erinomaisten kulkuyhteyksien varrella on viisi uutta asuinkerrostaloa, joista korkein on 16-kerroksinen Newton. 

Lehto Group:n kohteet edustavat ajan henkistä rakentamista arkkitehtuurin, ekologisuuden, digitaalisuuden ja yhteisöllisyydenkin osalta. Asukkaat pääsevät nauttimaan muun muassa viherkatoista, aurinkopaneeleista ja yhteisistä tiloista.

Modernissa kohteessa ikkunoilla oli merkittävä rooli niin arkkitehtuurin, rakennusprojektin kuin asuinmukavuudenkin kannalta. Kohteiden sijainti meren läheisyydessä ja kunnianhimoinen arkkitehtuuri toi puolestaan ikkunoiden osalta erinäisiä erityisvaatimuksia. Isossa korttelissa on ikkunoiden kokonaispinta-ala on peräti 3500 m2. Korkean rakentamisen ja turvallisuuden vuoksi suurin osa ikkunoista olivat kiinteitä kolmelasisia MEK-ikkunoita, U-arvoltaan 0,68.

Kohteessa onkin panostettu erityisesti energiatehokkuuteen. Rakennuksissa on kiinteiden ikkunoiden lisäksi myös avattavia MSE-ikkunoita sekä 1+2 sekä 2+2 -lasituksilla, joiden U-arvo on parhaimmillaan huikea 0,62.

Tässäkin kohteessa Lehto Group luotti PihlaPRO:n ammattitaitoon.

”PihlaPRO:n asiantuntijuudesta oli meille suuri apu kohteen suunnitteluvaiheessa.” Lehto Asunnot Oy:n hankintapäällikkö Nico Repo kehuu. “Ikkunoiden asennuksen suunnitteluun liittyi lukuisia haasteita, joita osittain myös PihlaPRO:n asiantuntijan kanssa ratkottiin, vaikka PihlaPRO ei itse asennusta suorittanutkaan.” 

Esimerkiksi Ikkunoiden päällekkäin asentaminen vaati hieman enemmän suunnittelua. Asennustyötä helpotettiin myös niin, että ikkunat pakattiin tehtaalla huoneistottain.

Osa kiinteistä ikkunoista muutettiin suunnittelussa tuulenpaineen vuoksi avattaviksi ikkunoiksi. Merellinen ympäristö toikin rakentamiselle omat erityisvaatimuksensa, Repo kertoo.

”16-kerroksinen Newton toi omia haasteita meren läheisyyden aiheuttamien tuulenpaineiden vuoksi. Hanke kuuluu maastoluokka 0:aan.”

Erityisesti kohteiden upeissa loft-asunnoissa kunnianhimoiset ikkunaratkaisut vaativat luovuutta suunnittelun ja asennuksen osalta.

“Loft-asuntojen ylimmät ikkunat painoivat dB-lasitusten ansiosta toistasataa kiloa, mikä aiheutti haasteita suunnittelulle ja asennukselle. Ikkunat loft-asunnoissa ovat suuria kiinteitä ikkunoita, joiden asentaminen nostimella ulkopuolelta ei tontin ahtauden vuoksi  ollut mahdollista. Asentaminen piti tehdä sisäpuolelta siihen suunnitellulla lasiliftillä.”

Repo kiittelee yhteistyötä PihlaPRO:n kanssa:

”Lehdon ja Pihlan yhteistyöllä on pitkä historia, ja yhteistyö jatkuu edelleen tulevissa hankkeissa. Olemme hyvin tyytyväisiä PihlaPRO:n tuotteisiin ja palveluihin.”