Espoon Kumppanuuskoulut – PihlaPro osoitti luotettavuutensa poikkeuksellisina aikoina
PihlaPRO on toimittanut ikkunat Espoon Kumppanuuskoulut -hankkeeseen eli yhteensä kahdeksaan elinkaarimallilla toteutettavaan kouluun ja päiväkotiin. Alihankkijan luotettavuus ja ammattitaito korostuvat, kun poikkeukselliset ajat heijastuvat myös rakennusalalle.
Vuonna 2020 Espoon kaupunki, YIT ja hankeyhtiö Kumppanuuskoulut Oy allekirjoittivat sopimuksen viiden koulun ja kolmen päiväkodin toteuttamisesta Espooseen. Espoon Kumppanuuskoulut -kokonaisuudesta on tällä hetkellä valmiina kolme koulua ja päiväkoti. Hankkeessa noin 4000 espoolaislasta ja nuorta saa käyttöönsä uudet tilat.
YIT:n ja Meridiam Investmentsin omistama Kumppanuuskoulut toimii palveluntuottajana, joka hakee tarvittavat luvat sekä suunnittelee ja rahoittaa ja rakentaa kohteet. Lisäksi se vastaa niiden kunnossapidosta koko 20 vuoden sopimuskauden ajan.
Elinkaarimallissa Espoo ostaa siis kokonaispalvelua, ei rakentamista. Mikäli palvelussa olisi puutteita, tästä seuraisi vähennyksiä palvelumaksuun.
PihlaPRO voitti kaikki Espoon Kumppanuuskoulujen kilpailutukset
Projektipäällikkö Kalervo Piiroinen ja hankintainsinööri Anna-Maija Ruokoniemi YIT:ltä kertovat, että elinkaarimalli asettaa kovat vaatimukset myös hankinnoille. Valinnoissa painottuvat laatu, kestävyys ja vähäinen huoltotarve.
”Järjestimme kohteista omat tarjouskilpailut. Jokainen kohde on erilainen, vaikka niissä on toki myös yhdistäviä piirteitä”, Ruokoniemi kertoo. ”PihlaPRO voitti lopulta kaikki kilpailutukset. Heillä oli laatu ja hinta kohdillaan”, Piiroinen toteaa.
PihlaPRO toimittaa ikkunat kaikkiin Kumppanuuskouluihin. Valintaa helpotti luonnollisesti myös se, että YIT:llä on jo aikaisempaa kokemusta yhteistyöstä PihlaPROn kanssa – ja PihlaPROlla pitkä referenssilista isoista julkisista rakennuskohteista.
PihlaPROn asiantuntijat auttoivat hiomaan alkuperäisiä suunnitelmia
Piiroinen kertoo, että jo tarjousneuvotteluissa PihlaPRO:n osoittama ammattitaito ja yhteistyökyky teki vaikutuksen.
”PihlaPRO:n asiantuntijat auttoivat hiomaan kohteiden alkuperäisiä ikkunasuunnitelmia. Arkkitehdit tykkäävät piirtää isoja ikkunoita, mutta PihlaPROlaiset ja muut tarjouskilpailuun osallistuneet toimittajat kertoivat, mikä on teknisesti mahdollista ja järkevää, ja miten esimerkiksi liian iso ikkuna voi aiheuttaa käytön aikaisia ongelmia. Tällainen tieto on meille tietenkin kullan arvoista”, hän toteaa.
Kumppanuuskoulujen rakentaminen – kuten rakentaminen nykyään ylipäätään – on ollut tiukasti aikataulutettua. Yhden hankinnan ja työvaiheen myöhästyminen vaikuttaisi välittömästi koko työmaan edistymiseen.
”PihlaPRO on onnistunut toimituksissaan hyvin. Mitä työmailta on kuulunut, tavara on tullut juuri silloin, kun on sovittu”, Ruokoniemi kertoo.
Espoon Kumppanuuskoulujen toimitukset ajallaan myös poikkeusolosuhteissa
PihlaPRO on pystynyt toimimaan tarkasti aikataulujen mukaisesti, vaikka ikkuna-alakaan ei ole välttynyt maailman myllerryksiltä.
PihlaPRO:n projektipäällikkö Mikko Niemi huomauttaa, että Kumppanuuskoulu-kohteiden rakentaminen tapahtui ja tapahtuu poikkeukselliseen aikaan
”Ensin korona sekoitti maailman logistiikkakuvioita ja lasinvalmistajat leikkasivat tuotantoaan, kun ne arvelivat, että rakentaminen lakkaa kokonaan. Sitten Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti perusteellisesti lasinvalmistuksen tuotantoketjuja. Monet asiat on pitänyt miettiä ja järjestää aivan uudelleen. Mutta PihlaPRO:n kaltaisella isolla toimijalla, jolla on laajat verkostot, on ollut tähän hyvät mahdollisuudet”, Niemi miettii.
Ikkunaratkaisuilla viihtyisyyttä ja energiatehokkuutta
Piiroinen, Ruokoniemi ja Niemi kertovat, että periaatteessa koulujen ja päiväkotien ikkunasuunnittelu ei poikkea muista kohteista.
”Ikkunat ovat laadukkaita. Kohteista on tehty tarkat energialaskelmat, ja niiden mukaan on valittu energia-arvot”, Piiroinen kuvailee. Laadukkaat, huolellisesti asennetut ja energiatehokkaat ikkunat pitävät myös lämmön sisällä.
Kohteiden eteläisille ja läntisille julkisivuille on valittu pääsääntöisesti viihtyisyyttä ja energiatehokkuutta lisäävät auringonsuojalasit. Ne vähentävät nimensä mukaisesti auringon säteilystä aiheutuvaa sisätilojen lämpiämistä. G-arvot eli ikkunan auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimet on määritelty huonekohtaisesti.
”Kun sisätilat eivät lämpene liikaa, tarvitaan vähemmän jäähdytystä eli energiatehokkuus paranee”, Ruokoniemi huomauttaa.
RTS-ympäristöluokituksessa kiinteistöille tavoitellaan neljää tähteä. Uusiutuvan energian käytön osuus niissä on yli 20 %. Käytössä on maalämpö ja myös aurinkopaneeleille on tehty varaukset. Koulukokonaisuus edistää osaltaan Espoon tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. PihlaPRO tukee tavoitetta omilla ympäristö- ja vastuullisuustavoitteillaan sekä toimenpiteillä kestävämmän tulevaisuuden puolesta. PihlaPROn tuotteilla on EPD-ympäristöseloste, johon on koottu ja laskettu tuotteen ympäristövaikutukset koko elinkaaren ajalta aina raaka-ainehankinnasta loppusijoitukseen saakka.
Kestävät ratkaisut näkyvät myös pienissä yksityiskohdissa
Toisin kuin takavuosina, luokkahuoneita ei enää tuuleta välituntien aikana, vaan ilmanvaihto tapahtuu koneellisesti.
”Toki luokkahuoneissa on myös tuuletusikkunoita, mutta niissä ei ole esimerkiksi painikkeita, jotka oppilaat saisivat auki, vaan ikkunan avaa opettaja omalla avaimellaan. Tässäkin on ajateltu kestävyyttä. Lisäksi ikkunat avautuvat vain osittain, jotta kukaan ei pääse niistä putoamaan”, Niemi kertoo.
Maallikolle tulee mieleen, että kouluissa ja päiväkodeissa, joissa pelataan esimerkiksi pallopelejä, ikkunoiden iskunkestävyyteen pitäisi kiinnittää erityishuomioita. Junnuthan ovat urallaan siinä vaiheessa, jossa vasta opetellaan silkkisen pehmeää pallokosketusta.
”Liikuntasaleissa ikkunat ovat korkealla ja niissä on pallonsuojaverkot. Pihojen pallokentät ovat pääsääntöisesti varsin kaukana ikkunoista. Kohteissa käytetään turvalasia siellä, missä sitä määräysten pitääkin käyttää eli kun ikkunan alareuna sijaitsee alle 700 milliä lattiapinnasta”, Piiroinen kertoo.
Loputkin kohteet valmistuvat tänä vuonna
Kumppanuuskouluista valmistuivat kesällä 2022 Pohjois-Tapiolan koulu (189 ikkunaa), Perkkaan koulu ja nuorisotila (138), Nauriskasken koulu (79) ja Nöykkiönniityn päiväkoti (54). Perkkaan päiväkoti (82), Kilon koulu ja päiväkoti (146) ja Kuitinmäen koulun alakouluosa (72) valmistuvat vuoden 2023 aikana.
”Ihan kiva on katsella valmiita kohteita. Tuntuu hienolta, että olemme saaneet itsekin omalta osaltamme osallistua niiden toteuttamiseen. Koulujen pihatkin tuntuvat kivoilta, siellä on paljon erilaisia leikkivälineitä. Kun minä olin pieni koulun pihalla oli vain lipputanko”, Ruokoniemi naurahtaa.
Lisätietoja kohteessa käytetyistä ikkunoista arkkitehdeille ja suunnittelijoille: PihlaPROn projektipäällikkö Mikko Niemi p 044 784 4213, mikko.niemi@pihlapro.fi
Teksti: Matti Välimäki