Energiatehokkaat ikkunat kierrätetystä vähähiilisestä alumiinista

JM Suomi ja PihlaPRO pienentävät yhdessä rakentamisen hiilijalanjälkeä.

PihlaPRO toimittaa Espoon Finnooseen tuleviin kerrostaloihin puualumiini-ikkunat, joiden alumiini on sataprosenttisesti kierrätettyä.  

Espoon Finnooseen on rakenteilla kaksi terveellistä ja turvallista, energiatehokasta ja ympäristöystävällistä asuinkerrostaloa. JM:n oma kohde Asunto Oy Espoon Aurinkotuuli tehdään täyttämään pohjoismaisen Joutsenmerkin vaatimukset, tilauskohde Asunto Oy Espoon Kuunhohde tehdään sen ostajan valinnasta BREEAM-ympäristösertifikaatin kriteerien mukaan.

Rakennusliike JM Suomen ympäristö- ja vastuullisuusasiantuntija Visa Kivisaari kertoo, että kumpikin kohde saavuttaa esimerkiksi A-energialuokan, eli rima on keskivertoa korkeammalla.

”Panostamme ympäristöasioihin ja haluamme tehdä perusvaatimuksia enemmän. Rakennettu ympäristö aiheuttaa kolmanneksen Suomen kasvihuonepäästöistä, joten ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii alalta paljon toimia. Ympäristön huomioiminen on meille elintärkeää myös liiketoiminnan kannalta; sitä edellyttävät niin rahoittajat kuin kuluttaja-asiakkaatkin.”

JM Suomen projektijohtaja Petteri Karling kertoo, että kaikki JM-kodit rakennetaan Joutsenmerkin kriteerien mukaan.

”Energiatehokkuus tarkoittaa tietenkin myös asukkaille alempia hoitovastikkeita. Joutsenmerkityssä kohteessa asukkaat tietävät, että myös kaikki materiaalit on valittu tarkkaan, ne ovat turvallisia ja terveellisiä. Riippumaton kolmas osapuoli tekee kohteissa auditoinnit.”

JM Suomi on myös esimerkiksi mukana kehittämässä vähähiilisen betonin käyttöä ja se on päättänyt siirtyä käyttämään työmaillaan ainoastaan fossiilitonta energiaa. Aurinkotuulessa ja Kuunhohteessa JM Suomi tekee uuden aluevaltauksen myös ikkuna-alalla, sillä rakennusten puu-alumiini-ikkunoissa on käytetty kierrätettyä vähähiilistä alumiinia.

Kuva: JM Suomi

”Jos voi toimia kestävämmin, se kannattaa tehdä” 

Kivisaari kertoo, että aloite kierrätetyn vähähiilisen alumiinin käytöstä tuli PihlaPROlta. 

”Innostuimme heti ideasta. Kierrätysmateriaalin hyödyntäminen sopii täydellisesti omiin arvoihimme.”

Alumiini on yksi kierrätetyimmistä metalleista, sillä se säilyttää kaikki tekniset ominaisuutensa riippumatta siitä, kuinka monta kertaa sitä on kierrätetty. Ulkonäöltäänkään kierrätetty alumiini ei eroa neitseellisestä alumiinista.

”Jos ajatellaan kaikkia ison kohteen rakentamiseen liittyviä ja rakennuksen käytön aikaisia päästöjä, niin kyse ei ole tietenkään valtavan isosta osatekijästä. Iso virta syntyy kuitenkin monista pienistä puroista. Jokaisessa kohtaa, missä voi toimia ympäristön kannalta kestävämmin, se kannattaa tehdä”, Kivisaari miettii. Hän lisää, että on myös tärkeää, että PihlaPRO pystyy todentamaan tuotteidensa elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset kolmannen osapuolen verifioimalla EPD-ympäristöselosteella (Environmental Product Declaration).

Aurinkotuulen ja Kuunhohteen ikkunat ovat PihlaPROn ECO²-tuotteita. PihlaPROn tuotteisiin voi valita ECO²-ominaisuuden, jolloin tuotteissa käytetään kierrätettyä vähähiilistä alumiinia.

Rakennusliikkeet vaativat PihlaPROlta ja PihlaPRO vaatii alihankkijoiltaan

PihlaPRO:n liiketoimintajohtaja Minna Keränen kertoo, että on ollut hienoa seurata, miten JM Suomi noudattaa tinkimättä strategiaansa, panostaa laatuun ja vastuullisuuteen, myös rakennusalan laskusuhdanteen aikana.

Hän kuvailee, että rakennusliikkeet vaativat materiaalitoimittajiltaan paljon, ja myös PihlaPRO vaatii paljon omilta toimittajiltaan: 

”Aurinkotuulen ja Kuunhohteen ikkunoissa käytetty alumiini on sataprosenttisesti kierrätettyä ja siitä suuri osa on kerätty elinkaaren päätyttyä eli on ns. post-consumer alumiinia. Prosessi ei ole mikään aivan yksinkertainen.”

Keränen huomauttaa, että myös PihlaPROlle on tärkeää, että toiminta on läpinäkyvää ja että sen EPD-ympäristöselosteet ehdottoman luotettavia.

Kuva: JM Suomi

Konkreettista rakentamisen kiertotaloutta 

Kivisaari miettii, että kierrätetyn alumiinin käyttö ikkunoissa on myös konkreettinen esimerkki rakentamisen kiertotaloudesta.

”Kiinteistö- ja rakentamisalalla on vielä paljon opittavaa kiertotalouden liiketoimintamalleista. On hienoa, että olemme mukana etujoukoissa edistämässä materiaalien parempaa kiertoa.”

Rakennustyömaalla puolestaan syntyy aina jonkin verran hukkaa, josta mahdollisimman suuri osuus pyritään toimittamaan kierrätykseen.

”Näin tapahtuu tietenkin myös Aurinkotuulen ja Kuunhohteen työmailla. Niillä pilotoidaan esimerkiksi yhdessä jätehuoltokumppanin kanssa puujätteen toimittamista kierrätykseen, sen sijaan, että se poltettaisiin energiantuotannossa. JM Suomella on myös tavoitteena jatkuvasti vähentää työmailla syntyvää hukkaa.”

PihlaPROn suunnitteluapuun voi luottaa

Petteri Karling kertoo, että kohteiden ikkunavalinnat on tehty myös muilta osin läheisessä yhteistyössä PihlaPRON kanssa. 

”Kannaltamme on hyvin kätevää, kun voimme luottaa täydellisesti PihlaPROlaisten ammattitaitoon. He tuntevat erittäin hyvin oman alansa ja tarjolla olevat mahdollisuudet.” 

Hän kuvailee, että käytännössä kyseessä on monimutkainen palapeli, missä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ikkunoiden teknisten arvojen määrittelyyn vaikuttavat muun muassa energialaskelmat, rakennepaksuudet ja -ratkaisut, rakenteiden tiiviys ja ympäristöolosuhteet. 

”Aurinkotuulessa ja Kuunhohteessa U-arvot ovat yleisimmin luokkaa 0,8 ja G-arvot, auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimet, liikkuvat 0,38:n tuntumassa.”

Joutsenmerkkikin ohjaa osaltaan maksimoimaan asuntojen luonnonvalon määrän, joten ikkunat ovat varsin suurikokoisia.

”Kun määräysten mukaan ikkunan valoaukon on oltava vähintään 10 prosenttia huonealasta, meillä se on 19 prosenttia.”

Kuva: JM Suomi

PihlaPRO hoitaa myös asennuksen

Karling kertoo, että JM Suomi tilaa PihlaPRO:lta myös ikkunoiden asennuksen.

”Minusta on hienoa, että materiaalitoimittaja on valmis tulemaan myös työmaalle. Se varmistaa, että myös asennus on takuulla viimeisen päälle. Se kertoo, että PihlaPRO kantaa toiminnastaan kokonaisvastuun ja luottaa tuotteisiinsa”, Karling miettii.


Lisätietoja kohteessa käytetyistä ikkunoista arkkitehdeille ja suunnittelijoille: PihlaPROn liiketoimintajohtaja Minna Keränen, p. 040 563 1270, minna.keranen@pihla.fi  

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: JM Suomi