PihlaPROn avaintekijät – Marko Saarikoski: ”Virheeseen kannattaa tarttua heti, jottei se ehdi paisua isoksi”

PihlaPron Kannuksen tehtaan laatuvastaavan Marko Saarikosken mielestä laatua on tärkeä seurata tarkasti, jotta sitä voi kehittää. Laadunvalvonnassa hänen suosikkinsa onkin testipenkki.

Teksti: Jaana Haapaluoma-Höglund

”Kiinnostava työpäiväni lähtee jo aamupalaverista päivittäisjohtamisen taululla: pääsen näkemään, millainen päivä on tulollaan ja miten eilinen on mennyt. Seuraavaksi lähden tuotantokierrokselle katsomaan hallin tilannetta. Monesti jo silloin joku työntekijöistä nykäisee hihasta ja kysyy tuotantoon liittyvästä asiasta. On mukavaa miettiä, miten asian voi ratkaista.

Laadunvalvonnassa pidän eniten niin sanotusta testipenkistä. Siinä otetaan ikkuna tarkastukseen ja varmistetaan, että esimerkiksi mitoitukset ovat kohdillaan ja maalipinnat kunnossa. 

Hyvin varustellussa, moniosaisessa ikkunassa voi olla jopa 38 kohdan lista, jonka Marko Saarikoski käy läpi.

Muutama vuosi sitten saimme uuden silikoniautomaatin sisäpuitelinjalle. Aluksi oli haastetta saada oikea määrä silikonia oikeaan paikkaan. Konetta säädettiin yhteistyössä kunnossapidon ja lasittajien kanssa. Samalla sovittiin, että purseita tulee seurata erityisen tarkalla silmällä ja pyyhkäistä pois, jos on liikaa. Nyt saumoista pursuilevia silikoneja ei ole enää tarkistuksessa näkynyt moneen vuoteen.

Vuoden laatuindeksien keskiarvo yli 98 prosenttia

Laatu on aina ollut yksi PihlaPROn kulmakivistä, ja sitä kehitetään edelleen jatkuvasti. Jotta laatua voi kehittää, sitä on tärkeää mitata. 

Laadun mittaaminen otti ison harppauksen vuosi sitten, kun saimme selainpohjaisen FPC-järjestelmän, johon laadunvalvonta kirjataan.

Marko Saarikoski ja Jouni Haapalehto testipenkin ääressä.

On palkitsevaa nähdä laatu numeroina: Ikkunoiden laatutavoite on 95 prosenttia. Viime vuonna vain muutamista ikkunoista löytyi poikkeamia. Ne olivat karmin ja sisäpuitteen kolhuja sekä alumiinin maalipinnan virheitä. Vuoden laatuindeksien keskiarvo oli yli 98 prosenttia, joka on loistava tulos.

”Auditoinnissa saimme erityismaininnan, että laatua seurataan hyvin.”

Osa työnkuvaani on pitää keskusteluyhteys yllä sekä toimittajien suuntaan että Pihla Groupin muihin ikkunatehtaisiin. Viime syksynä eräs asiakasyritys halusi auditoida toimintaamme. Esittelimme tehtaan eri osa-alueita, kuten tuotantoa, turvallisuutta ja kestävän kehityksen asioita. Itse kerroin laadunvalvonnasta ja muun muassa testipenkistä. Saimme erityismaininnan, että laatua seurataan hyvin. Oli mieluista kuulla positiivista palautetta.

Viimeksi tänään aamupalaverissa oli puhe sisäpuitteen muoviliu’un kiinnityksestä, ja laitoimmekin heti tuotantoon viestiä, että pitää käyttää erilaista ruuvia. Ei kannata viivytellä, vaan tarttua heti toimeen – siten mikään ongelma ei ehdi paisua.

Katso video, jossa Marko Saarikoski kertoo työstään

Tulin töihin PihlaPROlle suoraan ammattikoulun rakennuspuolelta – aluksi ikkunatehtaalle työharjoitteluun ja sitten kesätöihin. Noin 13 vuotta toimin eri tehtävissä tuotannon puolella, jonka jälkeen sain mahdollisuuden siirtyä esihenkilöksi. Huolehdin jo silloin erityisesti laadusta työnjohtotehtävien ohella. Viime syksynä esimieheni Riston kanssa keskusteltiin, että otan laatuvastaavan tehtävän hoitaakseni, ja niillä puheilla olen nyt vienyt laatuasioita eteenpäin tehtaalla.

Vuosien myötä tekeminen Kannuksen tehtaalla on kehittynyt Pihla Groupin arvojen mukaisesti, oikeaan suuntaan.”