PihlaPROn avaintekijät: Risto Huhtakangas – ”Kyllä tästäkin selvitään”

Tehdaspäällikkö Risto Huhtakangas vastaa PihlaPROn Eskolan tehtaan organisaatiosta ja henkilöstöstä Kannuksessa. Vuosi 2021 oli koronan ja raaka-aineiden vuoksi haasteellinen vuosi, mutta yhteen hiileen puhaltamalla siitä selvittiin – vieläpä erinomaisin arvosanoin.

Teksti: Jaana Haapaluoma-Höglund

”Vuosi 2021 oli äärimmäisyyksien ja nopeiden käännösten vuosi, jollaista en ole työhistoriani aikana kokenut. Tammikuussa ensimmäisen koronavuoden jälkimainingeissa emme tienneet, riittääkö meille tarpeeksi töitä ja voidaanko ottaa ensinnäkään kesätyöntekijöitä. Oli hyvin hiljaista.

Kesällä tilanne muuttui täysin päinvastaiseksi: ihmiset satsasivat entistäkin enemmän koteihinsa, tilasivat uusia taloja ja halusivat remontoida. Ikkunoiden ja ovien kysyntä kääntyi pystysuoraan nousuun.

Tavarantoimittajillamme alkoi olla vaikeuksia saada materiaaleja perille. Emme tienneet, milloin saamme mitäkin – lasia, maalia tai vaikka alumiinia. Yhtäkkiä piti saada paljon aikaan nopeasti, mutta ei ollut, mistä tehdä.

Rakennusalalla luotettavuus on äärimmäisen tärkeää: jos ikkunat tai ovet myöhästyvät työmaalta vartinkin, seuraa ketjureaktio, joka viivästyttää kohtuuttomasti rakentajien työtä.

Lupaus luotettavuudesta piti koko vuoden

Myös PihlaPron lupaus on, että olemme luotettavia. Tämä oli nyt uhattuna. Siksi kokosimme etänä kokoontuvan kriisiryhmän, joka tapasi joka päivä klo 13. Oli tärkeää luoda säännöllisesti toistuva käytäntö, jonka aikana kaikki kertovat päivitetyn tilanteen. Suunnitelmia voitiin muuttaa juuri sen hetken tilanteen mukaan.

Välillä oli tiukkojakin keskusteluja, kun ihmiset olivat väsyneitä. Mutta aina keskusteltiin sillä ajatuksella, että tästäkin selvitään.

“Työntekijät painavat pitkää päivää, koska työvaiheita tuli normaalia enemmän.”

Esimerkiksi maalien kanssa sattui tiukka tilanne, kun olimme jo jonkin aikaa odottaneet maalitoimittajan lähetystä. Yhtenä iltapäivänä meillä oli enää 400 litraa jäljellä viimeisessä tuhannen litran kanisterissa, eikä kaivattua toimitusta kuulunut.

Seuraavassa päivävuorossa maali tulisi loppumaan kesken, emmekä saisi ikkunoita ajoissa perille.

Viime hetkellä saimme toisen tavarantoimittajan hätiin. Toimittajan maalit olivat kuitenkin erilaisia ja meille uusia. Oli siis testattava, kauanko tämä kuivuu, miten saadaan sopiva kuultoaste, mikä on juuri tämän maalin niin sanottu viskositeetti ja muuta.

Työntekijät painoivat pitkää päivää, koska työvaiheita tuli normaalia enemmän. Lopulta saimme maalattua ikkunat valmiiksi ja lähetimme ne ajoissa eteenpäin.

Riston motto painettiin paitaan

Työn vaiheet piti useinkin järjestää uusiksi, jotta pysyttäisiin aikataulussa. Muitakin muuttujia oli yhtä aikaa lukemattomia: mikä tahansa lasi ei sovi mihin tahansa. Samalla piti muistaa työturvallisuus, sillä täällä käännellään ja nostellaan 200 ja 400 kilon laseja.

Lisäksi oli tärkeää pitää työntekijät jatkuvasti ajan tasalla maanläheisesti ja selkeästi.

Yhdessä tekemällä saimme kuin saimmekin kaikki koronavuoden tilaukset maaliin, ja PihlaPROn toimitusvarmuus pysyi 94 prosentissa, kun se oli ollut vuoden alussa 98. Tilanteen huomioon ottaen lukema oli mahtava!

“Aina opitaan uutta ja kehitetään uusia keinoja.”

Loppuvuodesta 2021 työntekijöille tehtiin Great place to work -työtyytyväisyyskysely, jonka tulos oli, että 83 prosenttia on mielellään töissä meillä. Ajattelin etukäteen, että pärjäisimmeköhän me, mutta olimmekin Suomen parhaita.

”Kyllä tästäkin selvitään”-lauseesta tulee monelle ihmiselle minun kasvoni mieleen. Minulle on teetetty sen lauseen sisältävä paitakin. Äärimmäisiä tilanteita tulee, mutta niistäkin selvitään puhaltamalla yhteen hiileen. Aina opitaan uutta ja kehitetään uusia keinoja. Sen takiahan me tällä olemme.”