Iloista isänpäivää!

Viikonloppuna juhlitaan isiä, pappoja ja elämän tärkeitä isähahmoja! Isänpäivän kunniaksi Eskolan tehtaan päällikkömme Risto Huhtakangas kertoo kokemuksiaan työelämän monipuolistumisesta, perhemyönteisyydestä ja isyyden ja vaativan työn yhdistämisestä.  

Risto on toiminut Eskolan tehtaan johtotehtävissä jo yhteensä 27 vuotta. Riston urapolku on rakentunut työnjohtajasta tuotantopäälliköksi, josta lopulta tehtaan päälliköksi asti. Eskola ja sen väki on Ristolle kuin toinen perhe, jossa jokainen henkilö kohdataan yksilönä.  

Ristolla on kaksi aikuista lasta, ja hän on nähnyt ja kokenut omin silmin murroksen perheiden tasa-arvon kehittymisessä ja työurien pitenemisessä.  

–  On todella tärkeää, että opimme kohtaamaan toisemme iästä huolimatta, sillä ikäero nuorimman ja vanhemman työntekijän välillä tulee kasvamaan vuosien saatossa yhä suuremmaksi. Työyhteisöt monipuolistuvat ja on tärkeää, että opimme tukemaan toisiamme eri elämänvaiheissa. Oma vahvuuteni on elämän tuoma kokemus ja se, että olen nähnyt ja kokenut työuran ja yhteiskunnan murrokset eri ikävaiheissa. Osaan suhtautua itseeni ja työyhteisön jäseniin armollisesti ja ymmärtäväisesti, Risto kertoo.  

Risto on nähnyt myös 27 vuoden uransa aikana loistavia mutta haasteellisempiakin aikoja. Ristolla on tunnettu lausahdus, jolla hän valaa uskoa omaan porukkaansa niin Eskolassa kuin koko yhtiössäkin.  

–  Tästäkin selvitään – siitä lausahduksesta minut tunnetaan! Suhtaudun optimistisesti tulevaan – myös haasteellisina aikoina, joita rakennusalan suhdanteet meille ensi vuodeksi asettavat, Risto kertoo.  

Riston kaksi aikuista lasta asuvat, opiskelevat ja työskentelevät jo omillaan eri puolella Suomea. Risto aloitti työt Eskolan tehtaan johtotehtävissä nuoremman lapsensa ollessa vauva.  

–  Ajat ovat muuttuneet siitä paljon. Nykyään vanhempainvapaat ovat paljon pitempiä, ja isyyslomia tuskin olikaan, saati kukaan niitä piti silloin, kun omat lapset olivat pieniä. Mutta kyllä perhe – ja työelämää on aina joutunut sovittamaan toisiinsa. Itse olen kiitollinen siitä, että meillä yrityksessä perhemyönteisyyttä on ollut jo silloin ja omaa perhettä ja isyyttä ei ole tarvinnut uhrata urakehitykselle, Risto kertoo.  

–  Perhe on aina tärkein ja perheen hyvinvointi on ohjannut päätöksiä työelämässä. Tämä on ollut helppoa, koska omat arvot ja työpaikan arvot kohtaavat, Risto toteaa.  

Pienen paikkakunnan etuja lasten kasvussa ja kasvattamisessa ovat olleet lyhyet välimatkat ja yhteisöllisyys.  

–  On uskomatonta, miten yhteisöllisyys on vaikuttanut omien lasten ja naapuriyhteisön lasten kasvuun ja kehitykseen, jopa uravalintoihin. Lapset ovat tukeneet toisiaan, kohottaneet toistensa unelmia ja tavoitelleet niitä yhdessä. Yhteisössä on perheelliselle iso voimavara, Risto kertoo.  

Pienen kylä henki on pesinyt myös Eskolan tehtaaseen, siellä vallitsee aivan omanlaisensa Eskolan henki. Eskolan hengessä kyse on aina toisista huolehtimisesta. Eskolan työyhteisö kuvaakin parhaiten sana perhe.  

–  Meillä joustaa aina koko työyhteisö, ei pelkästään esihenkilö tai työnantaja. Kyse on lopulta aina arvostuksesta ja luottamuksesta. Kun luotamme toisiimme ja arvostamme toisiamme, asioista uskalletaan puhua ja moni vaikeakin asia työuran varrelta muuttuu inhimilliseksi ja helposti käsiteltäväksi yhdessä, Risto kertoo.  

Eskolan toimintamalleihin kuuluu myös, että työllistetään aina mahdollisuuksien mukaan työntekijöiden lapsia kesätöihin. Tällä tavalla halutaan tukea perheitä ja annetaan mahdollisuus päästä työelämään kiinni. Lapsien on myös tärkeä nähdä vanhempiaan toimimassa työssä ja työyhteisössä.  

–  Mielikuvat työelämästä muodostuvat pienistä asioista ja Eskolassa on aina haluttu tukea perheiden ja työyhteisön välistä yhteyttä, Risto kertoo. – Omat lapsetkin ovat olleet töissä Eskolassa aina rippikouluikäisestä asti, ja heidän työuransa on lähtenyt rakentumaan tehtaan tuotannosta, Risto jatkaa.  

Isänpäivänä Ristoa lämmittää erityisesti tulevan lapsenlapsen syntymä joulukuussa. Hän on isä ja pian myös pappa pienelle syntyvälle tyttövauvalle.  

–  Isovanhemmuus on ihan mahtava juttu! Tämä on odotettu tapahtuma koko perheessä. On hienoa olla mukana vauvan elämässä jo ennen syntymää, sillä ajat ovat muuttuneet niin, että isovanhemmatkin saavat olla mukana raskauden edetessä. Lapsen syntymä saattaa olla tänä päivänä todella ainutkertainen asia, ja on upeaa, että asia saa ansaitsemansa huomion. Omien lasten vanhemmuuden myötä sukupolvien väliset kuilut lähenee, mikä on nykyajassa todella tärkeää ja merkityksellistä, Risto summaa. 

Onnellista isänpäivää kaikille PihlaPROn iseille, papoille, vaareille ja isähahmoille ja kaikille iseille ympäri Suomen!